Wat is duizeligheid?

Volgens de medische wetenschap gaat het er bij duizeligheid om dat u het gevoel heeft dat de relatie tot de ruimte om u heen verstoord is. De sensatie die men ervaart, kan nogal verschillen. Het kan gaan om draaiierigheid, zweverigheid, het gevoel alsof de wereld om u heen draait of het idee dat u zelf rondtolt. U kunt zich gedesorienteerd voelen en u kunt het gevoel hebben dat u gaat vallen. Bijkomende verschijnselen zoals misselijkheid, braken en angst komen veel voor. Lees meer

Duizeligheid komt veel voor. Vooral bij oudere mensen (65+) zien we het veel en is het een klacht die aanleiding kan geven tot verlies van zelfstandigheid, vallen en dergelijke.

Duizeligheidsnetwerk Apeldoorn

In het Apeldoorns Duizeligheidscentrum wordt de kennis over duizeligheid gebundeld en wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan. Ook kunnen mensen op de duizeligheidspoli onderzocht en behandeld worden.

Maar niet alles kan nu eenmaal gebundeld blijven in het ziekenhuis. Het team van neurologen, KNO artsen en fysiotherapeuten van het Gelre Ziekenhuis hebben samenwerking gezocht met fysiotherapeuten uit de eerstelijn. Zij verzorgen de scholing en vanuit onze praktijk zijn er meerdere therapeuten opgeleid om mensen met duizeligheidsproblemen te behandelen. Zij staan vermeld op de site www.kenniscentrumduizeligheid.nl

We zijn in staat om de veel voorkomende vorm BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) te behandelen met  speciale handgrepen. Bovendien kunnen we mensen met chronische duizeligheid, zoals een ontsteking van de evenwichtszenuw, helpen met hun revalidatie zodat de duizeligheid voor een groot deel kan verdwijnen.

Onze manueel therapeuten en duizeligheid

Vanuit het vakgebied ‘manuele therapie’ komen we regelmatig in aanraking met mensen die niet alleen duizelig zijn, maar die ook nekpijn ervaren. Daarnaast zijn deze patiënten regelmatig onvast op de benen. Er is geen duidelijke oorzaak gevonden voor de duizeligheid en ze lijken niet behandelbaar te zijn.

Wij zien dat er bij dit type klachten een aantal factoren een rol spelen:

  • de persoon is duizelig bij bepaalde houdingen of bewegingen
  • de beweeglijkheid van de nek is duidelijk verminderd
  • vaak is er sprake van nekpijn
  • het in positie houden van het hoofd in de ruimte is lastig; er ontstaat een onvast gevoel op de benen. Met de ogen dicht wordt het helemaal lastig.

De therapeuten kunnen een uitgebreid onderzoek doen waarbij precies in kaart wordt gebracht hoe het zit met de nek in relatie tot duizeligheid. Gelukkig is er een therapie! De nek wordt behandeld zodat deze soepeler is en de nekspieren die een grote rol spelen bij het in balans houden van het lichaam worden heel specifiek getraind.

Oefentherapie kan iemand met duizeligheidsklachten dus een heel eind brengen. Wij pleiten voor deze benaderingswijze!

Maak hier uw afspraak.