Klachten aan voet en enkel

Enkelklachten komen zeer veel voor en zijn vaak het gevolg van een verstuiking van de enkel. Vaak zwikt de voet ‘dubbel’ tijdens een verstapping op straat, op een scheve stoeptegel of tijdens het sporten. Hierdoor kunnen de enkelbanden (in)scheuren.

Zwelling en pijn in de enkel kan op verschillende plekken plaatsvinden. Daarnaast kan een enkel blauw worden en warm aanvoelen. U kunt het gevoel hebben dat de enkel ‘instabiel’ of wankel aanvoelt en soms juist stijf. De ernst van de klacht varieert maar in de meeste gevallen is een enkelblessure niet ernstig. De kans dat u een tweede keer uw enkel verstuikt is echter aanzienlijk vergroot. Om dit te voorkomen is goede begeleiding door een fysiotherapeut van belang.

In een enkel geval kan er sprake zijn van een breuk. Voor alle zekerheid kunt u direct na het trauma contact opnemen met uw huisarts, ziekenhuis of fysiotherapeut als u niet kunt steunen op uw been.

Fysiotherapie bij voet- en enkelklachten

Een fysiotherapeut kan op basis van verschillende testen uitsluiten of er sprake is van een gebroken enkel. Daarnaast kan er in de beginfase een ondersteunende tape aangebracht worden zodat u makkelijker kunt lopen. De eerste 6 weken is een enkel vaak onstabiel. Hiervoor krijgt u oefeningen van de (sport)fysiotherapeut waarmee u de enkel steviger maakt. Belangrijk is dat u rustig en gedoseerd de activiteiten weer opbouwt. Ook sporthervatting wordt door ons begeleid. Als u zich goed laat begeleiden door de (sport)fysiotherapeut kan  een tweede enkelblessure zoveel mogelijk voorkomen worden.

Indien er een operatie heeft plaatsgevonden van de enkel kan er een revalidatie traject uitgestippeld worden voor een optimaal herstel. Dit kan voor zowel eenvoudige als complexe enkeloperaties.