Het is alweer een tijd geleden dat de eerste voetballer met elastische tapes op zijn knie in Europa rond liep. Daarna werd het door steeds meer sporters gebruikt en kwam het langzaam onder de aandacht. Ook binnen de fysiotherapie bleef het niet onopgemerkt. De tapes bleken een goede ondersteuning te kunnen bieden aan andere methodes die toegepast worden in de behandelkamer. Tape wordt bij ons in de praktijk gebruikt voor het regelen van een effectieve spierspanning bijv. ter ondersteuning bij sportblessures of een hoge spierspanning in de nek.
De tape die direct op de huid aangebracht wordt, stimuleert sensoren in de huid die op hun beurt het neurogene systeem in het lichaam prikkelen. Uit de praktijk blijkt dat deze reacties te sturen zijn door verschillende technieken te hanteren. Zo kunnen we de pijn beïnvloeden en ook bewegingen sturen en leiden. Bovendien is er ook een direct mechanisch effect waar te nemen. De tape, indien goed aangelegd, kan de huid optillen waardoor de ruimte onder de huid “geopend” wordt. Dit wordt veel toegepast bij zwelling en lymfoedeem. Op deze manier zijn er door het gebruik van de tape verschillende reacties uit te lokken die het herstelproces kunnen optimaliseren.
De drie grote peilers achter het gebruik van de tape zijn:
In het praktijkveld wordt de tape als extra behandeltechniek toegepast om sneller tot een resultaat te komen. De patiënt/sporter geneest niet sneller, maar het weefsel kan beter herstellen doordat enkele processen in het lichaam ondersteund of geactiveerd worden. De tape kan dus blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen dan wel oplossen. We zien dat de tape, mits goed aangelegd, een sneller functioneel gebruik van het weefsel toestaat.
Om spierkracht te vergroten moet je actief belasten en trainen en dit neemt de tape niet over. De tape kan echter wel de basiswaarden optimaliseren voor deze training. In het praktijkveld wordt de tape door vele professionals met succes toegepast. De resultaten liegen er vaak niet om.
Het vochtige herfstweer betekent voor veel mensen de start van het hooikoortsseizoen.
Huisstofallergie is in de winter en in de herfst het ergst omdat het dan buiten vochtiger wordt en daar houdt de huisstofmijt juist van.
Begint het bij u ook weer de kriebelen en zijn de traanogen weer veelvuldig aanwezig?
Binnen het Medical Taping Concept is een tapetoepassing bekend die de hooikoortsklachten sterk kan verminderen. Het kan zelfs zo zijn dat u klachtenvrij het seizoen kunt doorkomen. De resultaten zijn spectaculair en het is een gemiste kans om deze tapemethode niet toe te passen als u hooikoorts heeft.
Klik hier om meer te lezen over tapen bij hooikoorts.
Een fysiotherapeutische behandeling wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Als het aanbrengen van tape onderdeel uitmaakt van uw behandeling dan verstrekken wij de tape.
Als u zelf heeft leren plakken en u kunt de tape zelf aanbrengen, dan kunt u bij ons een rol medical cure tape kopen voor € 17,00. Heeft u slechts een klein stukje nodig, dan kunnen we dit verrekenen en knippen we de juiste lengte voor u af.
Hooikoortstape valt niet binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. Het aanbrengen van een hooikoortstape kost € 27,00 incl. de tape.
Maak hier uw afspraak.